duonos ir picos kepimo krosnys
Kodėl keptų krosnyje kepinių skonis ir tekstūra nepalieka abejingų?
Gaminimas ugniai atsparaus molio (ang. fireclay) krosnyje yra vienas iš seniausių metodų - ir vis dar vienas iš populiariausių. Ir ne veltui! Šis molis labai porėtas, todėl sugeria drėgmę, o po to ją išleidžia atgal į kepinius. Tai užtikrina traškią plutelę ir minkštą, bet tankų kepinio vidų – galima liežuvį praryti...
Šios krosnys itin populiarios maitinimo sferos versluose, tačiau, jei jau ilgai svajoji apie tobulai iškeptą picą ar itin nostalgišką ką tik iškeptos duonos kvapą savo namuose – mes galime tau padėti išpildyti šią svajonę!
d. u. k.
dažniausiai užduodami klausimai
Kokius patiekalus galima gaminti krosnyje?
Tradiciškai mediena kūrenamos akmeninės/molinės krosnys naudojamos kepant picą arba duoną. Tačiau jos taip pat tinkamos ruošti įvairius patiekalus, tokius kaip Tarte flambee (Alzaso regione populiarus kepinys – savotiška Pietų Vokietijos ir Šiaurės Rytų Prancūzijos pica), bandeles, pyragus, kepsnius, šašlykus, casseroles, troškinius, žuvį ir daugybe kitų patieklų. Unikali krosnies, pastatytos iš šamoto plytų, savybė yra jos ilgas šildymo laikotarpis dėl didelės šilumos kaupimo galios. Tai reiškia, kad pradžioje galima kepti patiekalus, kuriems reikalinga didžiausia šiluma, tokius kaip pica, tada duona ir mėsa, o vėliau pyragai. Likusi šiluma yra puikiai tinkama vaisių džiovinimui.
Koks veikimo principas/dizainas labiausiai tinkamas?
Tai priklauso nuo to, kaip kepimo krosnis bus naudojama daugiausiai. Kiekvienas patiekalas turi savo temperatūros, laiko ir kepimo kameros mikroklimato reikalavimus. Iš esmės yra du kepimo krosnių veikimo principai: "šilumos taupymo" ir "nuolat kaitinamos" kepimo krosnys.
Šilumos taupymo kepimo krosnyje energija ilgai kaupiama kepimo kameros šamotinėse plytose, todėl maistas gali būti ruošiamas kelias valandas mažėjant temperatūrai. Šis darbo režimas puikiai tinka duonai kepti.
Kitą vertus, nuolat kaitinamos kepimo krosnys yra idealios picoms ir Tarte flambee paruošti. Čia, sudegus didžiajai malkų daliai, kepimo krosnis toliau šildoma nuolat papildant medienos kiekį, dažniausiai galinėje arba kraštinėje kepimo kameros dalyje. Tokios kepimo krosnys per daug laiko pasiekia aukštą temperatūrą (> 300 °C).
Šilumos taupymo kepimo krosnyje energija ilgai kaupiama kepimo kameros šamotinėse plytose, todėl maistas gali būti ruošiamas kelias valandas mažėjant temperatūrai. Šis darbo režimas puikiai tinka duonai kepti.
Kitą vertus, nuolat kaitinamos kepimo krosnys yra idealios picoms ir Tarte flambee paruošti. Čia, sudegus didžiajai malkų daliai, kepimo krosnis toliau šildoma nuolat papildant medienos kiekį, dažniausiai galinėje arba kraštinėje kepimo kameros dalyje. Tokios kepimo krosnys per daug laiko pasiekia aukštą temperatūrą (> 300 °C).
Kaip pasirinkti krosnies geometrinę formą?
Be veikimo principo, kepimo krosnys taip pat skiriasi geometrija, t. y. kepimo kameros forma. Stačiakampė, tunelinė, kupolinė arba puodelio formos - galimybių yra daug. Kokia forma yra tinkamiausia taip pat priklauso nuo to, kaip ketinate naudoti kepimo krosnį.
Jei krosnis bus naudojama duonai kepti, rekomenduojama klasikinė šilumos taupymo kepimo krosnis su tunelio niša (ritinio formos). Dėka vienodo šilumos pasiskirstymo kepimo kameroje, duonos kepalai neprivalo būti apvertinėjami ar judinami kepimo proceso metu. Šios kepimo krosnys dažnai statomos su mažu kepimo kameros aukščiu. Tai optimizuoja šilumos perdavimą ir mažina degalų sunaudojimą.
Kita vertus, kupolinė forma tinka nuolat kaitinamoms picos kepimo krosnims. Degimo anga yra priekinėje dalyje. Skliauto forma yra efektyvi naudojant medieną ir tolygiai paskirsto šilumą, kurios dėka galima iškepti tobulą picą bei kitus patiekalus, kuriems gaminti naudojama šiluma tiek iš viršais, tiek iš apačios.
Jei krosnis bus naudojama duonai kepti, rekomenduojama klasikinė šilumos taupymo kepimo krosnis su tunelio niša (ritinio formos). Dėka vienodo šilumos pasiskirstymo kepimo kameroje, duonos kepalai neprivalo būti apvertinėjami ar judinami kepimo proceso metu. Šios kepimo krosnys dažnai statomos su mažu kepimo kameros aukščiu. Tai optimizuoja šilumos perdavimą ir mažina degalų sunaudojimą.
Kita vertus, kupolinė forma tinka nuolat kaitinamoms picos kepimo krosnims. Degimo anga yra priekinėje dalyje. Skliauto forma yra efektyvi naudojant medieną ir tolygiai paskirsto šilumą, kurios dėka galima iškepti tobulą picą bei kitus patiekalus, kuriems gaminti naudojama šiluma tiek iš viršais, tiek iš apačios.